Librettoakademiet

Hva er en god operatekst? Bergen Nasjonale Opera arrangerer Norges første librettoakademi 11.-13. oktober

I samarbeid med AdOpera! og Dramatikkens hus setter vi fokus på tekstens rolle i dagens opera og musikkteater. "Libretto", italiensk for "liten bok", er altså navnet på teksten i en opera.

- Hensikten med akademiet er at forfattere og komponister skal utforske hverandres arbeid og utfordre hverandre, sier operasjef Mary Miller. - Et akademi som dette handler ikke om teori, men om praktiske eksperimenter - å se hva som fungerer og hva som ikke gjør det, og hvorfor.

Librettoakademiet i Bergen samler åtte forfattere og åtte librettister. Flertallet av deltakerne er norske, men akademiet har også internasjonale gjester, blant dem den britiske forfatteren Jen Hadfield, vinner av T.S. Eliot-prisen. Den kinesiske komponisten Du Wei kommer hele veien fra hjemlandet for å delta på akademiet.

Fremstående veiledere

Blant veilederne finner vi Judith Weir, en av Europas fremste operakomponister. Weir skriver alle sine librettoer selv, og hennes aller første opera, King Harald's Saga, handlet om den norske vikingkongen Harald Hårdrådes invasjon av England. Med seg fra England har Weir den britiske poeten og dramatikeren David Harsent. Han har blant annet skrevet librettoer til en rekke av Sir Harrison Birthwistles operaer som har blitt oppført på Royal Opera House i London.

Komponisten Knut Vaage og forfatteren Torgeir Rebolledo Pedersen medvirker også som veiledere. Vaage og Rebolledo Pedersen fikk stor oppmerksomhet etter urpremieren på operaen Veslefrikk i Bergen, og de har premiere på sin nye opera Khairos på Den Norske Opera & Ballett i mai 2013.

Librettoakademiet

11.-13. oktober i Bergen

Arrangører: Bergen Nasjonale Opera, AdOpera! og Dramatikkens hus

Deltakere:

Komponister:

Eivind Buene, Asbjørn Schaathun, Ruben Sverre Gjertsen, Sigurd Fischer Olsen, Anders Monrad, Øyvind Mæland, Annelies van Parys og Du Wei

Dramatikere:

Liv Heløe, Tale Næss, Jesper Halle, Hild Borchgrevink, Kristian S. Hæggernes, Astrid Luisa Niebuhr, Marco Demian Vitanza og Jen Hadfield.

Kunstnerisk leder:

Michael McCarthy

Veiledere:

Judith Weir, David Harsent, Lore Lixenberg, Torgeir Rebolledo Pedersen og Knut Vaage.

Sangere fra KorVest

 

Av Bergen Nasjonale Opera

Kommentarer

kommentarer levert via Disqus

Tilbake til toppen