Operafest

Spilleperiode

01/11-03/11

Sted

Grieghallen

Pris

95kr - 495kr

Bestill

Overstått arrangement

Vi feirer navnebyttet til Bergen Nasjonale Opera med to festkvelder i Grieghallen. Opplev dramatiske scener, hjerteskjærende arier og storslått korsang!

Fremføres av fem toppsolister, KorVest, Bergen Filharmoniske Kor, Bergen Nasjonale Operas Barnekor og Bergen Filharmoniske Orkester - ledet av sjefsdirigent Andrew Litton. Den London-baserte regissøren Olivia Fuchs sørger for at forestillingen blir en fest både for øye og øre. Det blir høydepunkter fra operaer av Bizet, Puccini, Verdi og Wagner - og vær forberedt på morsomme overraskelser!

Operafest samler fem fantastiske sangere knyttet til både tidligere og fremtidige produksjoner: Charlotte Hellekant, som sang Carmen i Bergen i 2007, høster anerkjennelse over hele verden for sin karismatiske utstråling og musikalske allsidighet. Torstein Kerl opptrer regelmessig på både La Scala, Metropolitan Opera og Wiener Staatsoper. Den unge sopranen Sirkka Lampimäki kom- mer til Bergen rett fra rollen som Nattens Dronning i Tryllefløyten ved den finske nasjonaloperaen. Hun returnerer til BNO i 2014 for å synge en ledende rolle. Den erfarne, kraftfulle barytonen Béla Perencz, som synger en hovedrolle hos oss i 2014, har en lang karriere bak seg på operahusene i Wien og Budapest. Bergenseren Thorbjørn Gulbrandsøy har opptrådt hos oss i en rekke roller som baryton. På Operafest gjør han sin første opptreden på en hovedscene som tenor.

KOR & ORKESTER
Bergen Filharmoniske Orkester (BFO)
KorVest
Bergen Filharmoniske Kor (BFK)
Bergen Nasjonale Operas Barnekor

 

Ingen riktig fest uten: Det blir musikalske vor- og nachspiel i Grieghallens foajé.

VORSPIEL I FOAJEEN

Én time før forestilling

Bergen Nasjonale Operas unge stemmer:
Bjørn-Erik Ulvatne
Gustav Navas Hasfjord
Anne Sofie Skålvik

Andrew Litton, Piano

NACHSPIEL I FOAJEEN

Klokken 22
Kabaret med sangere fra KorVest

BILLETTER
VOKSEN: KR 750 / 600 / 550 / 350 / 200
BT-KORT: 20 % RABATT
UNDER 30: KR 150

SERVERING I PAUSEN / OPERATALLERKEN KR 200
Operatallerken består av: Spanske kjøttboller, brie med aprikos puré, marinerte scampi, langtidsbakt salmalaks med syrlig rødløk,  bondeomelett, focaccia og aioli.

Operatallerken kjøpes som en egen billett på billettkontoret i Grieghallen. Bestill på 55 21 61 50. Husk å levere din Operatallerken-billett i baren når du kommer. Baren åpner 1 time før forestillingstart. Husk at du også kan bestille drikke til pausen før forestillingstart. Din bestilling vil stå på et anvist bord i pausen. 


Varighet: 2 timer og 40 minutter
Antall pauser: 1
Språk: Italiensk, fransk, tysk og ungarsk
Tekstet: Norsk

Medvirkende

Musikalsk ledelse:

Andrew Litton (US)

Andrew Litton er sjefdirigent og kunstnerisk leder for Bergen Filharmoniske Orkester, i tillegg til å være kunstnerisk leder for Minnesota Orchestras sommerfest og æresdirigent for Bournemouth Symphony Orchestra. Han er også kunstnerisk rådgiver for Bergen Nasjonale Opera. Litton er utdannet innen klaver og direksjon ved Juilliard School of Music i New York. Han dirigerer jevnlig verdens ledende symfoni- og operaorkestre, og har tidligere jobbet ved La Scala i Milano, National Symphony Orchestra i Washington, Bournemouth Symphony Orchestra og Dallas Symphony Orchestra. I 2009 ledet Litton en ny produksjon av Richard Strauss' Den egyptiske Helena ved Deutsche Oper i Berlin, en forestilling som høstet svært gode omtaler. Høsten 2010 debuterte han ved Australian Opera med Richard Strauss' Rosenkavaleren.

Regissør:

Olivia Fuchs (UK)

Olivia Fuchs er født i London og utdannet i London og Berkeley, California. Fuchs har en omfattende og imponerende merittliste innenfor opera og teater. Hun har regissert opera rundt om i hele verden, fra English National Opera og Glyndebourne Festival Opera til Sydney Opera House. Listen over oppsetninger er lang og inneholder blant annet klassikere som Tryllefløyten, Carmen, Romeo og Julie, Pelléas og Mélisande, Don Giovanni, og Fidelio. Fuchs har mottatt flere regipriser for sitt arbeid, blant annet for beste regi og beste produksjon i oppsetningen av Rusalka i Sydney. Med sitt eget selskap, Olivia's theatre, har hun også turnert England rundt med stykker som Lorcas Yerma, Büchners Woyzeck og Moliéres Le Malade Imaginaire.

Sopran:

Sirkka Lampimäki (FI)

Den unge, finske sopranen Sirkka Lampimäki kommer til Bergen rett fra rollen som Nattens Dronning i Tryllefløyten ved den finske nasjonaloperaen. Lampimäki ble i 2004 uteksaminert med en mastergrad fra Sibelius-akademiet i Helsinki, og hun arbeider for tiden med en doktorgrad ved samme institusjon. Lampimäki har vunnet priser i flere sangkonkurranser og er ettertraktet både som opera- og konsertsanger . I tillegg til sin fantastiske stemme, som spenner fra sart uskyld til dramatisk kraft, er hun også kjent for sin fengende tilstedeværelse på scenen. Blant Lampimäkis tidligere rolletolkninger er det verdt å trekke frem Micaela i Carmen, Gilda i Rigoletto, Violetta i La Traviata, Donna Elvira i Gazzanigas Don Giovanni og Romilda i Händels Xerxes. Hun returnerer til BNO i 2014 for å synge den kvinnelige hovedrollen i Rimskij-Korsakovs Gullhanen.

Mezzosopran:

Charlotte Hellekant (SE)

Mezzosopranen Charlotte Hellekant fra Sverige tilhører den internasjonale eliten blant verdens operasangere. Hellekant opptrådte i tittelrollen i Den Nye Operas Carmen i 2007, og i vår sang hun også rollen som Judith i operaen Ridder Blåskjeggs Borg med Bergen Filharmoniske Orkester. Hellekant er kjent for sin karismatiske utstråling og musikalske allsidighet. Hun har opptrådt på operascener over hele verden, deriblant Metropolitan Opera, Opéra National de Paris, English National Opera, De Nederlandse Opera og Kungliga Operan i Stockholm. Hun er aktiv som konsertsolist med mange av de ledende symfoniorkestrene. I vår gjorde hun blant annet sin debut med Los Angeles Philharmonics under ledelse av Gustavo Dudamel. Mezzosopranen er også etterspurt for sine tolkninger av samtidsmusikk, blant annet i 2011, da hun spilte den krevende rollen som Erik den XIV i Mikko Heiniös opera med samme navn, en rolle spesialskrevet for Hellekant.

Tenor:

Torsten Kerl (DE)

Den tyske tenoren Torsten Kerl har opptrådt på mange av verdens mest anerkjente operahus, deriblant La Scala i Milano, Metropolitan Opera i New York, Royal Opera House i London, Bastille-operaen i Paris og Wiener Staatsoper i Wien. I tillegg har han sunget flere ganger på festspillene i Bayreuth og Salzburg. Gjennom sin sangkarriere har Kerl fokusert på det tyske repertoaret, deriblant Wagner-rollene Parsifal, Lohengrin, Tannhäuser, Loge, Siegmund, Tristan, Rienzi, og Siegfried. I tillegg har han sunget rollen som Don José i Carmen, Samson i Samson og Dalila, samt tittelrollen i Otello, for å nevne noen. Kerl har vunnet utallige priser og stipend, som både sanger og solo-oboist, ettersom han startet sin musikalske karriere som orkestermusiker og instrumentsolist. I 2000 vant han en Grammy-pris for årets beste internasjonale operainnspilling. De neste to årene vil Kerl opptre i operaer som Wagners Siegfried og Den flygende hollender, Strauss' Die Frau ohne Schatten og Korngolds Die tote Stadt.

Tenor:

Thorbjørn Gulbrandsøy (NO)

Bergenseren Thorbjørn Gulbrandsøy begynte sin karriere som baryton, med opptredener på Den Norske Opera & Ballett, Glyndebourne Festival Opera, Opera North og med både Oslo-Filharmonien og Bergen Filharmoniske Orkester. Han har opptrådt hos BNO (tidligerere Den Nye Opera) i en rekke operaer som baryton, deriblant i Carmen, Eugen Onegin og La Bohème. I 2008 sang Gulbrandsøy rollen som Pelléas i Independent Operas produksjon av Pelléas og Mélisande ved Sadler's Wells Theatre i London, og i sesongen 2011-12. . På Operafest gjør han sin første opptreden på en hovedscene som tenor. Gulbrandsøy er utdannet ved Griegakademiet og ved the Royal Academy of Music i London. I sesongen 2011-2012 sang han blant annet sin første tenorrolle som Rodolfo i La Bohème, samt tenorstemmen i Haydns Skapelsen.

Baryton:

Béla Perencz (HU)

Den erfarne, kraftfulle barytonen Béla Perencz har en lang karriere bak seg ved operahusene i Wien og Budapest, samt som gjestesanger i flere europeiske land og i Japan. Som sønn av to operasangere startet han sin musikkutdannelse tidlig. Han studerte fiolin ved Béla Bartok-konservatoriet, før han gikk over til opera ved Liszt-akademiet i Budapest. I denne perioden mottok han et ettårig stipend, som tok ham til Dresden og senere til Italia, hvor han deltok i flere mesterklasser. Etter dette ble Perencz medlem av operastudioet ved Wiener Staatsoper, et treningsprogram for unge talenter. Perencz har gjennom sin sangkarriere hatt en rekke hovedroller, herunder tittelrollen i Nabucco, vandreren i Siegfried, Orest i Elektra, og Iago i Otello. Tidligere i år gjorde han sin britiske debut med Opera North, hvor han sang rollen som Wotan i Wagners opera Valkyrien med stor suksess. I desember begir han seg ut på et turnéprosjekt med Budapest Festival Orchestra, hvor han skal synge rollen som Ridder Blåskjegg i Béla Bartóks opera i flere europeiske byer. I 2014 kommer han tilbake til Bergen for å synge en hovedrolle hos BNO.

Kormester:

Håkon Matti Skrede (NO)

Håkon Matti Skrede er utdannet fiolinist og sanger med mastergrad fra Griegakademiet. Han har også studert korledelse og kantoripraksis (HiB/Griegakademiet) og direksjon med Christian Ashley-Botha ved Drakensberg Boys' Choir i Sør-Afrika. Skrede er fast kormester for Bergen Filharmoniske Kor og Collegiûm Mûsicûms Kor, og har ansvaret for korproduksjoner til Bergen Filharmoniske Orkester, Bergen Nasjonale Opera, Festspillene i Bergen, samt årlige produksjoner med barn og unge. Siden han dirigerte sin første opera i 1998, Amahl and the Night Visitors, har Skrede jevnlig ledet konserter, opera og musikaler med kor og orkester. Orfevs og Evrydike av Gluck, Der Jasanger av Weill, Spelemann på taket og The Company of Heaven av Britten er bare noen av operaene han har dirigert med barn og ungdommer. Skrede er ellers ofte å finne som solist i kirkemusikalske sammenhenger.

Orkester:

BFO

Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) har status som nasjonalorkester og kan som ett av verdens eldste orkestre føre sin historie helt tilbake til 1765. Edvard Grieg var nært knyttet til BFO, og var i årene 1880-82 orkesterets kunstneriske leder. I 2015 feirer orkesteret sitt 250-års jubileum. Andrew Litton er sjefsdirigent og kunstnerisk leder frem til høsten 2015. Under Andrew Littons ledelse har orkesteret styrket sin internasjonale turnévirksomhet og har de siste sesongene spilt med stor suksess i ledende konserthus som Concertgebouw i Amsterdam, Royal Albert Hall i London, Carnegie Hall i New York, Musikverein i Wien og Philharmonie i Berlin. I august 2012 besøkte orkesteret Nederland, Italia og Tyskland med konserter i blant annet Amsterdam, Wiesbaden og Merano. I januar og februar 2013 drar orkesteret på turné rundt om i Storbritannia. Orkesteret engasjerer seg også i utviklingen av unge musikere, blant annet ved å støtte Bergen Unge Kammerorkester. De Unges Konsert, etablert allerede i 1938, er en årlig foreteelse hvor unge musikere, etter prøvespill, får opptre med orkesteret.

Kor:

KorVest

KorVest ble grunnlagt i 2003 som et profesjonelt vokalensemble i Bergen. Koret samarbeider nært med Bergen Nasjonale Opera og Bergen Filharmoniske Orkester. Som a capella-ensemble har koret jobbet med dirigenter som Simon Halsey, Sigvards Klava og Kjetil Almenning. Med Nicolas Fink som ny kunstnerisk leder har KorVest som mål å være et av Norges fremste vokalensembler og en ledende drivkraft i utviklingen av et profesjonelt vokalmiljø i Bergen og på Vestlandet.

Kor:

BFK

Bergen Filharmoniske Kor ble formelt stiftet i 1919, da under navnet "Harmoniens Kor". Korets historie kan imidlertid spores like langt tilbake som "Harmonien" og Bergen Filharmoniske Orkester, altså til 1765. Sitt nåværende navn fikk koret i 1987. Edvard Grieg har selv i en periode dirigert koret. Bergen Filharmoniske Kor har et repertoar som strekker seg fra symfoniske verk av Mahler, Verdi, Mozart, Brahms, Beethoven, Orff og andre, til moderne kormusikk. Koret er fortsatt tilknyttet Bergen Filharmoniske Orkester og er en del av orkesterets produksjonsapparat, i dag under ledelse av Håkon Matti Skrede. Koret har mer enn hundre aktive sangere og høster gode kritikker for sine konserter og innspillinger sammen med orkesteret og alene.

Kor:

BNOs Barnekor

Bergen Nasjonale Operas barnekor består av Bergen Guttekor og Bergen Pikekor, ledet av kormester Håkon Matti Skrede. Barnekoret deltar i Bergen Nasjonale Operas produksjoner, holder egne konserter og medvirker på konserter med Bergen Filharmoniske Orkester.

Samtlige spilledatoer

  • 01/11 torsdag 19:30

    Overstått arrangement

  • 03/11 lørdag 19:30

    Overstått arrangement

Tilbake til toppen