Peter Grimes på

Festspillene 2017

Spilleperiode

30/05-30/05

Sted

Grieghallen

Pris

190kr - 640kr

Bestill

Kjøp billetter

Brittens mesterverk, satt til en klaustrofobisk småby på Englands forblåste kyst, presenterer noe av den mektigste og mest teatralske musikken som noensinne er skrevet for operascenen.

"Grimes av vår tid. Ikke gå glipp av ham på scenen" - The Sunday Times om Skelton

"Overveldende, både sang og dramatikk" - The Arbuturian

Benjamin Brittens opera Peter Grimes med premiere i 1945, førte til en revolusjon i Englands musikkhistorie - operaen kombinerer feiende flotte orkesterkomposisjoner med strålende historiefortelling og rålekre vokallinjer.

PeterGrimes_button_norsk

HANDLINGEN
Peter Grimes, operaens hovedperson, er en fisker, en enstøing som sliter med å passe inn i en liten, klaustrofobisk kystby. Etter at hans unge lærling dør, blir han forfulgt av landsbyboernes mistanker og sladder. Peter blir advart om å ikke ta inn flere lærlinger, men også den neste gutten han ansetter dør på mystisk vis. Landsbybefolkningen samler seg for å ta Grimes, til tross for læreren Ellen Orfords desperate bønn om nåde. Grimes blir gal, og den gamle skipskapteinen Balstrode gir ham beskjed om å dra til havs for å drukne seg selv.

Les mer om handlingen

Bergen Nasjonale Opera samarbeider med Bergen Filharmoniske Orkester og Festspillene i Bergen om denne konsertforestillingen av Peter Grimes. Sjefsdirigent ved Bergen Filharmoniske Orkester, Edward Gardner, dirigerer. Vi får besøk av et utsøkt lag solister av brittenspesialister med den store australske tenoren Stuart Skelton i tittelrollen.

Presenteres av Bergen Nasjonale Opera, Bergen Filharmoniske Orkester og Festspillene i Bergen.

Benjamin Britten / Musikk

Montagu Slater / Libretto basert på George Crabbes dikt The Borough

Edward Gardner / Dirigent
Norsk oversettelse / Maria af Klinteberg Herresthal

Konsertregi / Vera Rostin Wexelsen
Bergen Filharmoniske Orkester, Edvard Grieg Kor, Bergen Filharmoniske Kor, Collegium Musicum Kor, Royal Northern College of Music Choir
Håkon Matti Skrede / Kormester

Peter Grimes fremføres konsertant

Introduksjon én time før forestilling ved litteraturkritiker Eirik Lodén

Foto: Magnus Skrede


Varighet: 3 timer og 15 minutter inkludert pause
Antall pauser: 2
Språk: Engelsk
Tekstet: Norsk

Video

Medvirkende

Dirigent:

Ed Gardner

Edward Gardener er Bergen Filharmoniske Orkesters sjefsdirigent, internasjonalt anerkjent som en av de fremste orkesterledere i sin generasjon. Han har sin utdannelse fra universitetet i Cambridge og Royal Academy of Music i London. Tidlig ble han assistent for Sir Mark Elder og avanserte deretter til musikksjef for Glyndebourne Touring Opera innen han ble utnevnt som musikksjef for English National Opera. Edward Gardener dirigerer jevnlig i store operahus som Metropolitan i New York, La Scala i Milano, operaen i Paris og ved Glyndebourne. Hans mange innspillinger har fått strålende kritikker, også flere med Bergen Filharmoniske Orkester. Peter Grimes markerer hans første samarbeid med Bergen Nasjonale Opera.

Peter Grimes:

Stuart Skelton

Stuart Skelton ble utnevnt til Male Singer of the Year ved 2014 International Opera awards. Han er en av vår tids mest respekterte heltenorer, og høster stadig gode kritikker for sin musikalitet, skjønne klang og sine intense rolletolkninger. Nylige høydepunkter omfatter tittelrollen i Otello ved English National Opera, Tristan ved The Met og Festspielhaus Baden-Baden, Siegmund ved Bayerische Staatsoper og Samson i Samson et Dalila ved Opéra National de Bordeaux. Stuart Skelton medvirker på mange innspillinger, hvorav The Dream of Gerontius med Sir Andrew Davis og BBC Symphony Orchestra, Mahlers Das Lied von der Erde med Michael Tilson Thomas og San Fransisco Symphony, og Beethovens 9. Symfoni med Sir Charles Mackerras og Scottish Chamber Orchestra.

Ellen Orford:

Giselle Allen

Giselle Allen er født i Belfast og ble uteksaminert fra University of Wales med diplom i musikk, innen hun fortsatte sine sangstudier ved Guildhall School of Music og Royal Academy of Music. Hennes operaroller omfatter bl.a. Tatjana i Eugene Onegin, Grevinnen i Figaros bryllup, tittelrollene i Tosca, Rusalka og Jenufa, samt Freia, Gerhilde og Gutrune fra Wagners Ringsyklus. Som konsertsanger har Giselle Allen markert seg i flere viktige konsertsaler på de britiske øyer. Hun har sunget under dirigenter som Sir Simon Rattle, Gennadi Rozhdestvensky, Sir David Willcocks og Marin Alsop. Som Ellen Orford i Peter Grimes, debuterer hun ved Bergen Nasjonale Opera.

Captain Balstrode:

Roderick Williams

Den engelske barytonen, Roderick Williams tok sin utdannelse ved Guildhall Scholl of Music, samtidig som han hadde sin operadebut som Tarquinius i Brittens opera The Rape of Lucretia. I 1994 vant han 2. pris i Kathleen Ferrier-konkurransen. Roderick Williams er like etterspurt på operascenen som på konsertpodiet. Han har sunget med berømte orkestre som BBC Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France og Philharmonia Orchestra. Høydepunkter fra de siste sesongene omfatter bl.a. tittelrollen i Billy Budd for Opera North, tittelrollen i Eugene Onegin for Garsingtom Opera og Don Alfonso i Cosi fan tutte for English National Opera. Med rollen Balstrode i Peter Grimes debuterer han med Bergen Nasjonale Opera.

Auntie:

Annika Schlicht

Den tyske mezzosopranen Annika Schlicht ble uteksaminert med diplom fra Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin i 2015. Hun har også hatt mesterklasser med celebre sangere som Dietrich Fischer-Dieskau, Brigitte Fassbaender og Deborah Polaski. Mens hun studerte har hun i de tre siste sesonger sunget hun en rekke roller ved Staatsoper og Deutsche Oper i Berlin. Høydepunkter derfra omfatter bl.a. Auntie i Peter Grimes, Olga i Eugene Onegin og Hänsel i Hänsel und Gretel. Denne sesongen debuterer hun ved Opéra National de Paris som 2. Dame i Tryllefløyten. Auntie ved Bergen Nasjonale Opera markerer hennes skandinaviske debut.

Niese nr 1:

Hanna Husáhr

Hanna Husáhr er en svensk sopran utdannet ved musikkonservatoriet i Falun, Guildhall School of Music and Drama i London, Stockholm Opera Studio og Universitetet i Gøteborg. Hun debuterte i 2009 ved Folkoperaen i Stockholm som Leïla i Perlefiskerne. I de senere årene har karrieren ført henne til Gran Teatre del Liceu i Barcelona og Opéra Royale de Versailles hvor hun begge steder har sunget Romilda i Serse. Denne sesongen gjør hun den krevende rollen Pat Nixon i Nixon in China ved Kungliga Operan i Stockholm. Hanna Husáhr er en hyppig gjest ved Bergen Nasjonale Opera. Særlig minneverdig er hennes Zerlina i Don Giovanni og Helena i En midtsommernattsdrøm.

Niese nr 2:

Vibeke Kristensen

Den norske sopranen Vibeke Kristensen studert ved Norges musikkhøgskole i Oslo og Operaakademiet i København. Hun utmerker seg godt i Mozart-roller, og hun gjorde en fantastisk Susanna i Figaros bryllup i 2009 ved Bergen Nasjonale Opera.
Nylige høydepunkter omfatter bl.a. 1. Dame i Tryllefløyten ved operaene i Kristiansund, Ringsaker og Nordfjordeid, samt Zerlina i Don Giovanni og Susanna for Den Jyske Opera i Århus. Hennes Adele i Flaggermusen i Kristiansund og Nordfjordeid vakte oppsikt i sesongen 2013/14. Vibeke Kristensen er også en etterspurt konsertsangerinne og medvirker jevnlig i messer og oratorier i Norge og Danmark. Second Niece markerer hennes rolledebut – og Britten-debut.

Bob Boles:

Colin Judson

Den britiske tenoren Colin Judson studerte sang ved Guildhall School of Music i London. Han er nå meget etterspurt både som opera- og konsertsanger, i tillegg til fjernsynsopptredener. Colin Judson debuterte ved Royal Opera House som Pang i Turandot, og ble senere invitert tilbake som Vogelgesang i Mestersangerne og Monostatos i Tryllefløyten. Han opptrer regelmessig ved Glyndebourne og English National Opera, bl.a. i roller som Heksen i Hans og Grete og Don Basilio i Figaros bryllup. Utenfor Storbritannia sang han nylig Sellem i The Rake’s Progress ved Teatro Regio i Torino og Bob Boles i Peter Grimes ved operaen i Lyon.

Swallow:

Andrew Greenan

Bassen Andrew Greenan studerte sang ved The Royal Northern College of Music og hadde sin operadebut ved La Scala i Schönbergs Die Glückliche Hand. Hans lange karriere har ført ham over hele verden til ledende operahus, bl.a. The Metropolitan i New York, Royal Opera House i London, La Monnaie i Brüssel og Cape Town Opera. Viktige roller omfatter Kommandanten i Don Giovanni, Landgreven i Tannhaüser, Wotan i Valkyrien, Vandreren i Siegfried, Rocco i Fidelio og Baron Ochs i Rosenkavaleren. Andrew Greenan opptrer også regelmessig på konsertpodiet og er å høre på flere innspillinger, med Tiresias i Oedipus Rex av Stravinskij som et høydepunkt.

Mrs. Sedley:

Catheryn Wyn-Rogers

Catherine Wyn-Rogers studerte ved Royal College of Music i London, og fortsatte sine studier hos Ellis Keeler og Diane Forlano. Hun har sunget på konserter under ledelse av bl.a. Leonard Slatkin, Bernard Haitink, Sir Andrew Davis, Sir Colin Davis, Gennady Rozhdestvensky og Zubin Mehta. Særlig ut merker hun seg i de dypere rollene som Erda, Filipjevna, Auntie og Mary – og disse har ført henne til Bayerische Staatsoper, Valencia, Firenze, Tokyo og Seoul, Royal Opera og English National Opera i London. For The Met i New York har hun debutert som Adelaide i Arabella, og Mrs Sedley i Peter Grimes for LA Scala i Milano. Hun synger for første gang med Bergen Nasjonale Opera.

Rev. Horace Adams, the rector:

James Gilchrist

Den britiske tenoren Jams Gilchrist arbeidet som lege innen han viet seg til musikk på heltid fra 1996. Han er en allsidig sanger som like godt i det barokke repertoar som i Brittens operaer. Nylige høydepunkter i karrieren omfatter bl.a. en rekke flotte Händel-roller: Jupiter i Semele, Hyllus i Hercules, tittelrollen i Jephta og Septimius i Theodora. Likeledes roller i Brittens kirkeoperaer for festivalene i Buxton og Aldeburgh. Som tenorsolisten i Skapelsen av Haydn ved Garsington Opera forrige sesong, gjorde han seg bemerket, og for sangsyklusene Dichterliebe av Schumann og An die Ferne Geliebte av Beethoven i Wigmore Hall høstet han de beste kritikker.

Ned Keene:

Marcus Farnsworth

Den britiske barytonen Marcus Farnsworth vant 1. pris i Wigmore Hall International Song Competition 2009 og Kathleen Ferrier Competition 2011, samme år som han fullførte sine studier ved Royal Academy of Music i London. Hans stigende karriere har allerede ført ham til prestisjetunge saler som Concertgebouw i Amsterdam og La Monnaie i Brüssel. Nylige høydepunkt er Guglielmo i Cosi fan tutte, English Clerk i Brittens Døden i Venedig og Novice’s Friend i Billy Budd for English National Opera. Marcus gjorde seg bemerket som Kelvin i Dai Fujikuras nye opera, Solaris, ved Théâtre des Champs-Elysées og operaene i Lille og Lausanne forrige sesong.

Hobson:

Barnaby Rea

Den britiske bassen Barnaby Rea ble uteksaminert fra Guildhall School of Music innen han fikk plass ved National Opera Studio i London. I de siste sesongene har han sunget en rekke roller ved English National Opera, bl.a. Don Basilio i Barberen i Sevilla, Colline i La boheme og Lodovico i Otello. Ved Scottish Opera sang han Masetto i Don Giovanni i 2013, og Bonzo i Madama Butterfly ved Opera Holland Park same år. Inneværende sesong er han knyttet til Oper Frankfurt og opptrer der i et vidt spekter av operaer: Falstaff, Martha, Eugene Onegin, The Rake’s Progress og Jeanne d’Arc på bålet. Hobson i Peter Grimes ved Bergen Nasjonale Opera markerer hans skandinaviske debut.

Samtlige spilledatoer

Tilbake til toppen