Hopp til innhold

Se de vakre kostymene i Werther

Kostymene lages av skreddere vi deler med The Metropolitan og andre store operahus verden rundt. Kostymesjef hos Bergen Nasjonale Opera, Cathrine Ahlsen, har vært på besøk for å sjekke at alt blir klart til premieren 16. mars. Her får du en video med siste nytt fra kostymefronten!

Når en fullscenisk opera skal planlegges begynner man ofte over to år i forveien. Det må til for å sikre seg de beste samarbeidspartnerne, og solister som er like skreddersydd til rollen som kostymene de har på seg.

SKREDDERE I TOPPKLASSE
I Bergen har vi ikke våre egne skreddere, slik de har ved operaen i Oslo. En av kostymesjefens viktigste roller er å velge riktige skreddere til jobben, innenfor budsjettet. Da blir det ofte slik at hovedrollenes kostymer blir tillagt ekstra oppmerksomhet, da de ikke bare skal være vakre, men også sitte perfekt på sangeren, slik at de både kan synge og bevege seg uten problemer. Prøv det i korsett, så vet du hva vi mener!

Das Gewand i Düsseldorf regnes som et av de beste skredderverkstedene i Europa, og har store operahus som The Metropolitan i New York på kundelisten. Til Werther lager de kostymene til de fire hovedpersonene i dramaet.

KOSTYMER FRA ÅRHUNDRESKIFTET
Operaen Werther av Massenet hadde premiere i Wien i 1892, og designeren bak vår nye produksjon har lagt handlingen til rundt denne tiden. Kvinnenes mote er fortsatt dominert av S-formen et godt korsett lager, og herremoten er stilig med vide frakker, hatt og tre-delt dress.

Bildet: Skisse av kjolene den kvinnelige hovedrollen Charlotte, som synges av Catriona Morison

Charlottes tre kjoler

DESIGNPROSESSEN
Det første som skjer etter at designeren har bestemt seg for hvilken epoke han vil legge dramaet til, er at skisser til kostymene blir sendt først til oss i Bergen Nasjonale Opera, og om alt passer innenfor de økonomiske rammene, videre til erfarne skreddere. Disse tolker skissene og leverer forslag til utforming basert på egenproduserte kostymemønster.

Når skredderne har fått nøyaktige mål av solistene starter produksjonen. Kostymet blir da laget med rom for justeringer, som skjer i Grieghallen i ukene før operaens premiere. Da får solistene prøve på kostymet og finjustering finner sted slik at alt passer perfekt.

SE HVORDAN KOSTYMENE LAGES
Bli med vår kostymesjef Cathrine på besøk til skredderne hos Das Gewand - og nyt den vakre skredderkunsten i kostymene til operaen Werther!

Siste nyheter

DGE 1500x1000 Respect office

Vil du jobbe med oss?

Bergen Nasjonale Opera søker etter en Produksjonsleder i 100% vikariat i 2 år fra høsten 2024.

Henning Larsen Grieg Hallen Grieghallen Round2 Copyrights by KVANT 1

Slik vil Griegkvartalet se ut

- Med vinnerprosjektet Kontrapunkt vil Griegkvartalet fremstå med en arkitektonisk utforming og funksjonalitet, som vil vitalisere Bergen og tilføre byen noe helt nytt, forteller juryleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Champagne Foto Magnus Skrede

Kultur - det som foreinar oss

I ei tid då polarisering er ei av dei største truslane i samfunnet, er eg 100% overtydd om at kunstens grenselause og foreinande kraft, er verdiar me ikkje har råd til å nedprioritera om me skal koma vidare med alle utfordringane i verda.

Flaggermusen Foto Magnus Skrede

6 på terningen fra BA!

Og 5 (av 5) stjerner fra Opera Now - les utdrag fra de flotte anmeldelsene av Flaggermusen her!

Ivi Karnezi Foto Magnus Skrede

Konkurrent til Nystemten?

Har byen fått ein konkurrent til sjølvaste Nystemten? Her er heile teksten til songen "Bergen, å Bergen!", som er ei av overraskingane på maskeballet i Flaggermusen.

Leif Ove Andsnes og Adrian Angelico på pianoet

Queen på Ulriken!

Leif Ove Andsnes og vår eksentriske milliardær, Karl-Maria Ulriken, har spilt inn en helt unik musikkvideo!