Hopp til innhold

Operakonsert på Siljuslåtten sykehjem

Lørdag 24. oktober klokken 12 strømmet tonene fra O sole mio gjennom atriet på Siljuslåtten sykehjem. For et eksklusivt publikum bestående av sykehjemmets beboere, føltes det kanskje som man med ett var litt mindre alene.

Stiftelsen Siste kapittel arbeider for et aldringsvennlig samfunn, og har gått sammen med Bergen Nasjonale Opera, Edvard Grieg Kor og OseanaLIVE for å skape en unik konsertopplevelse for eldre på sykehjem.

Konserten på Siljuslåtten sykehjem inngår i en serie på fire. Her fremførte sopran Alison Langer, tenor Remus Alazaroae og pianist Stephen Higgins sine favorittarier fra operaer som Gianni Schicci, Tosca, Rigoletto, La Bohéme og Macbeth. For å nå flest mulig, ble fremførelsen strømmet direkte til sykehjem over hele Norge, og kan ses i opptak her.

MUSIKKGLEDE OG GODE MINNER
Fra tilskuerne på balkongen kom kommentarer som: «Jeg har vært på opera før!» og «Det er utrolig hva som kommer ut av den menneskelige stemme – helt fantastisk!».

Operakonsert 241020 Siste Kapittel Web 15

Edgar Sigfred Myhrvold fulgte entusiastisk med under hele konserten, og stemte i da Remus begynte på O sole mio. Edgar flyttet nylig inn på Siljuslåtten sykehjem. Han mistet synet i forbindelse med akutt sykdom, og for den musikkglade mannen var konserten en stor opplevelse: «Jeg har vært glad i sang og musikk hele livet mitt,» fortalte Edgar til frivillighetskoordinator og sykepleier Vibeke Ø. Henriksen da konserten var over. «Det første jeg gjorde var å undersøke om det var musikk på Siljuslåtten før jeg flyttet inn her. O sole mio – den kan jeg!»

Operakonsert 241020 Siste Kapittel Web 14

Vibeke forteller at konserten fikk frem nye sider ved beboerne, og bidro til uvanlig mye samtale rundt bordet under den påfølgende feiringen. I feststemt lokale med hvit duk på bordet, blomster, kake og mozell i stettglass, pratet de sammen om opplevelsen og de fantastiske stemmene.

«Jeg følte at jeg var på Festspillene!» utbrøt en av de kvinnelige beboerne. En annen sa at hun trivdes på Siljuslåtten, men at det gikk lenge mellom besøkene nå under pandemien. «Det burde vært flere slike konserter her!». En annen beboer fortalte at mannen hennes hadde spilt i orkester, og at hun savnet torsdagskonsertene til Bergen Filharmoniske Orkester.

Operakonsert 241020 Siste Kapittel Web 4

FOKUS PÅ SMITTEVERN
Operakonserten på Siljuslåtten har krevd et bredt og tett samarbeid i tiden før konserten. Blant annet har konsertplanene vært gjennom en godkjenning av smittevernsetaten i Bergen kommune før gjennomføring. Dagen før konsert besluttet Bergen kommune å endre retningslinjene for besøkende på sykehjem fra nivå 3 til 4 på grunn av økende smittetrend i Bergen. Det betydde at alle som skulle inn på sykehjemmet i forbindelse med konserten måtte bruke munnbind. Operasangerne og konferansier fikk ta av seg munnbindet under gjennomføringen av konserten. Alle som var involvert i produksjonen måtte til enhver tid holde 10 meters avstand til alle beboere og minimum 2 meters avstand til ansatte. Alle i teamet måtte drive med hyppig desinfeksjon av hender og utstyr, og oppholdt seg på et eget område mens de var på sykehjemmet.

Operakonsert

Sykepleier og frivillighetskoordinator Vibeke, som blant annet har hatt ansvar for å følge opp de strenge smitteverntiltakene på stedet, fortalte at hun fikk gåsehud av stemningen på Siljuslåtten denne formiddagen. Hun kunne meddele at både beboere og ansatte koste seg, og at stemningen rundt bordet etter konserten var til å ta og føle på. «Dette har vært helt fantastisk å være med på, og gir mersmak på å arrangere flere slike storslåtte kulturopplevelser for beboere våre».

Operakonserten på Siljuslåtten er den første av fire kulturarrangement i serien Fire årstider – en konsertserie om aldring. Konsertserien produseres av Siste Kapittel i samarbeid med Bergen Nasjonale Opera og Edvard Grieg kor med støtte fra Bergen sanitetsforening.

SE KONSERTOPPTAKET HER

Siste nyheter

Frode Skag Storheim

Med hjertet i Mozart

- Det er noe med melodiene og energien i musikken til Mozart som gjør den helt uimotståelig, sier pianist og toastmaster Frode Skag Storheim i Trippel Mozart på DNS i september.

Malin Bystrom at rehearsals for Salome

- En enorm lettelse

- Jeg gleder meg til å komme tilbake til Bergen og synge Rusalka, forteller stjernesopranen Malin Byström.

Markus Bjørlykke og Ian Marcus Bjørsvik mottar stipendet fra GC Rieber Fondene ved Bjart Nygaard

Stipend til unge tenorer fra Vestlandet

Tenorene Ian Marcus Bjørsvik og Markus Bjørlykke ble lørdag kveld overrekt et stipend på 100 000 kroner hver fra GC Rieber Fondene, i samarbeid med Bergen Nasjonale Opera, til videre utvikling av deres talenter.