Hopp til innhold
Utforsk
Spilletid: 3 t Pauser: 1
Språk: Fransk Tekstet: Norsk
Sted: Grieghallen Billettpriser: 150 - 750
Premiere: 16. mars 2019 Spilleperiode: 16 - 22/03

Werther er et kjærlighetsdrama med noe av den mest romantiske musikken i operahistorien, malt med bred og bølgende pensel av den franske komponisten Jules Massenet.

Historien om den dypt forelskede kunstneren Werther, som ikke kan få sitt livs kjærlighet Charlotte fordi hun allerede har sagt ja til Albert, ble først gitt ut som brevroman av Johann Wolfgang von Goethe i 1774. «Den unge Werthers lidelser» skapte storm og heftige diskusjoner, samtidig som den ble det store gjennombruddet for Goethe.

Dramaet finner sted i den tyske småbyen Wetzlar. I Goethes delvis selvbiografiske roman er handlingen lagt til hans egen samtid rundt 1770. I vår oppsetning har regissøren satt årene rundt 1900 som utgangspunkt, altså ikke lenge etter at Massenets franske opera ble skapt.

HANDLINGEN
En sommerforelskelse utvikler seg til et mørkt trekantdrama når den unge Werther ser at hans elskede Charlotte velger plikten fremfor kjærligheten. Mens julelysene tennes tar Werther et skjebnesvangert valg... Les mer om handlingen

Det rørende barnekoret, som består av småsøsknene til Charlotte, rammer inn denne operaen, og deres forventningsfulle stemmer står i dyp kontrast til det uløselige dramaet mellom de voksne.

Regissør og designer Antony McDonald har lang fartstid fra La Scala og Bolsjoj-teatret m.fl. og er berømt for sine prisvinnende design. Det er et privilegium å få han til Bergen.

Vi gleder oss til å presentere et glitrende solistpar som gjester Bergen for første gang: Den litauiske tenoren Edgaras Montvidas som Werther, og den prisvinnende skotske mezzosopranen Catriona Morison som Charlotte.

"Hvem kan synge Werther etter Jonas Kaufmann og Juan Diego Flórez? Edgaras Montvidas. Litauerens innlevelse i Goethes smertelig romantiske rolleskikkelse gjennomføres med perfeksjon" -​ Diapason Magazine (mai 2018)​

"Edgaras Montvidas 'er' Werther" - Le Figaro (2018)

En ny, fullscenisk produksjon fra Bergen Nasjonale Opera
Presenteres av Bergen Nasjonale Opera og Musikkselskapet Harmonien

- Introduksjon i foajeen én time før forestillingstart. 16. mars av Gunnar Danbolt, 18., 20. og 22. mars av Nicolai Riise
- Opera i fire akter. Synges på fransk, tekstes på norsk
- Varer i 3 timer inkl. 30 min pause

Jules Massenet / Musikk
Edouard Blau, Paul Milliet og Georges Hartmann, etter Goethes roman / Tekst
Bergen Filharmoniske Orkester
Sangere fra Bergen guttekor og Bergen pikekor

Hør Edgaras Montvidas synge Pourquoi me réveiller i konsert med Litauens Nasjonale Symfoniorkester:

Hør Catriona Morison synge Werther! Qui m'aurait dit /Ces lettres! under BBC Cardiff Singer of the World competition 2017, som hun også vant.

FRA MODELL TIL KULISSER
Se bilder fra verkstedet hvor kulissene til Werther produseres. Art for Art er Østerrikes største verksted og har bl.a. Statsoperaen i Wien som fast kunde. Les mer om kulissene her

Relaterte nyheter

Jules Massenet

Hvorfor disse tårene?

Tragedien slår til med full styrke når plikten er i konflikt med lidenskapen. I Massenets opera males Goethes romantiske kjærlighetshistorie ut i musikalske bilder som reflekterer lytterens egne følelser og etterlater ingen uberørt.

Fra modell til kulisse

Fra modell til kulisser

Dyktige håndverkere er i sving når kulissene til Werther tar form i et enormt verksted nær Wien. Se utviklingen fra idé, via modell, til ferdige kulisser.

Werther av Massenet

Handlingen i Werther

En sommerforelskelse utvikler seg til et mørkt trekantdrama når den unge Werther ser at hans elskede Charlotte velger plikten fremfor kjærligheten. Mens julelysene tennes tar Werther et skjebnesvangert valg... Her er handlingen i Goethes klassiker:

Medvirkende


Samtlige spilledatoer


16/03 Lørdag 18.00
Grieghallen Kjøp billetter
Kjøp billetter
18/03 Mandag 19.00
Grieghallen Kjøp billetter
Kjøp billetter
20/03 Onsdag 19.00
Grieghallen Kjøp billetter
Kjøp billetter
22/03 Fredag 19.00
Grieghallen Kjøp billetter
Kjøp billetter