Hopp til innhold

Opera i skolen

Bergen Nasjonale Operas virksomhet engasjerer årlig flere tusen barn og unge i hordalandsregionen. Vi vil at barn og unge skal oppleve at opera er en levende kunstform som angår dem. NB! Påmelding til introduksjonsforestilling for videregående skoler – Den flyvende hollender – er nå åpen (se nede på siden)

Vi tror at aktiv deltakelse er den beste måten å bli kjent med opera på. Derfor inviterer vi barn og unge til å delta i skapende prosesser sammen med våre operapedagoger. 

Gjennom deltagelse i BNOs prosjekter, vil barn og unge få økt kunnskap, selvfølelse, selvinnsikt og trygghet. På den måten bidrar også prosjektene til barnas allmenne utvikling.

Medlemmer i Bergen gutte- og Bergen jentekor medvirker i våre operaer. 18 fra Bergen guttekor gjorde en formidabel innsats i operaen En midtsommernatts- drøm høsten 2015.

BNO lager også opera for og med barn og unge. Ungdomsoperaen Alt om min familie hadde urpremiere i Fana kulturhus januar 2014.

OPERA I SKOLEN / DEN KULTURELLE SKOLESEKKEN
Prosjekt Opera - inspirasjonskurs og generalprøve

Den kulturelle skolesekken i Bergen og Bergen Nasjonale Opera har i en årrekke hatt et godt samarbeid. Elever på ungdomskolene i Bergen får gjennom samarbeidet møte operakunst på et profesjonelt nivå. I samarbeid med Hordaland fylkeskommune kan vi gi samme tilbud til videregående skoler.

Tilbudet er i to deler: et program som gir innføring i operasjangeren for elevene på skolen, og deretter generalprøve i Grieghallen i Bergen.

Våre operapedagoger besøker skolen og møter elevene i klasse/gruppevis. De vil på en underholdende måte presentere tematikk, karakterer og komponist.
I løpet av programmet, som tar ca. to timer, vil elevene også bli aktivisert med noen lekende og praktiske utfordringer.

På generalprøven i Grieghallen er det på tide å møte den storslåtte operaen - med fullt orkester og sangere, samt kostyme og scenografi - og til siste prøve før den store premièren!

Våre operapedagoger har mange års erfaring med å formidle opera til elever.

PROSJEKTER I SKOLEN
8.-10. trinn ved alle skoler i Bergen kommune kan melde seg på Prosjekt Opera. Det er også mulig å melde seg på Write a Science Opera-prosjekter (WASO) i samarbeid med Høyskolen Stord Haugesund (HSH). Dette er prosjekter der de unge selv utvikler sine ideer, tekster og musikk til musikkteaterforestillinger. Antall plasser er begrenset, så "første-mann-til-møllen"-prinsippet gjelder.

INTRODUKSJONSFORESTILLING FOR VIDEREGÅENDE SKOLER: DEN FLYVENDE HOLLENDER
Elever i videregående har nådd en alder og en modenhet som setter dem i stand til å gjøre viktige valg for fremtiden, bl. a. hvilke kunstformer som appellerer til dem og som vil kunne gi verdifullt påfyll i hverdagen. I tillegg står noen overfor valg av yrker innenfor ulike kunstfag.

Elevene blir invitert til generalprøven på Den flyvende hollender i Grieghallen. I forkant får videregående skoler i Hordaland tilbud om en introduksjonsforestilling som besøker skolen. Tre kunstnere behandler tematikk og karakterer i operaen på en underholdende måte samtidig som de presenterer komponisten og tiden han levde i.

Vera Rostin Wexelsen er ansvarlig for tilrettelegging av stoffet, regi og scenografi.
Introduksjonsforestillingen har premiere 12. januar 2018 og turnerer deretter til skoler i Bergen og Hordaland. Generalprøven i Grieghallen er 8. mars.

Send e-post til info@bno.no dersom din skole ønsker mer informasjon og påmelding til introduksjonsforestillingen Den flyvende hollender. 

Bilder fra tidligere prosjekter:

Opera I Skolen Bilder 687X503

Relaterte artikler