Hopp til innhold

Opera i skolen

Bergen Nasjonale Operas virksomhet engasjerer årlig flere tusen barn og unge i regionen. Vi vil at barn og unge skal oppleve at opera er en levende kunstform som angår dem.

Sesongen 2019/20 har vi tre ulike prosjekter tilknyttet skoleelever:

For grunnskolene i Bergen kommune gjennomføres Prosjekt Opera både i forbindelse med musikalen Sweeney Todd (høsten 2019) og Mozarts opera La clemenza di Tito (våren 2020). På Sweeney Todd-prosjektet er Jorunn Lullau (skuespiller) og Sunniva Lien Olsen (sanger) operapedagoger.

For videregående skoler i Hordaland/Vestland fylkeskommune tilbyr vi introduksjonsforestillingen Kjærlighet i rødt, hvitt og svart fordelt på to uker i januar i forbindelse med La clemenza di Tito (våren 2020).


(Fotoet under: 18 medlemmer fra Bergen guttekor gjorde en formidabel innsats i operaen En midtsommernattsdrøm høsten 2015, her avbildet sammen med Puck, spilt av Miltos Yerolemou:)

En midtsommernattsdrøm


GENERELT OM OPERA I SKOLEN

Den kulturelle skolesekken i Bergen og Bergen Nasjonale Opera har i en årrekke hatt et godt samarbeid. Elever på grunnskolene i Bergen får gjennom samarbeidet møte operakunst på et profesjonelt nivå. I samarbeid med Hordaland/Vestland fylkeskommune gir vi et tilsvarende tilbud til videregående skoler.

Vi tror at aktiv deltakelse er den beste måten å bli kjent med opera på. Derfor inviterer vi barn og unge til å delta i skapende prosesser sammen med våre operapedagoger. Gjennom deltakelse i BNOs prosjekter vil barn og unge få økt kunnskap, selvfølelse, selvinnsikt og trygghet. På den måten bidrar også prosjektene til barnas allmenne utvikling.


GRUNNSKOLER (I BERGEN KOMMUNE): INSPIRASJONSKURS & GENERALPRØVE

Tilbudet for grunnskolen er i to deler: Først et to timers inspirasjonskurs som gir innføring i operasjangeren for elevene, og deretter generalprøve i Grieghallen i Bergen. Sesongen 2019/20 er både musikalen Sweeney Todd (høsten 2019) og operaen La clemenza di Tito (våren 2020) valgt ut som skoleprosjekt for grunnskoler i Bergen, i samarbeid med Den kulturelle skolesekken.

Anbefalt aldersgruppe kan variere. Akkurat denne sesongen anbefaler vi 8.-10. trinn spesielt, både for Sweeney Todd og La clemenza di Tito, men også 6. og 7. trinn er velkomne til å søke på Sweeney Todd-prosjektet.

Våre operapedagoger besøker skolen og møter elevene i klasse/gruppevis. De vil på en underholdende måte presentere tematikk, karakterer og komponist. I løpet av dette inspirasjonskurset, som tar ca. to timer, vil elevene også bli aktivisert med noen lekende og praktiske utfordringer.

Inspirasjonskursene for Sweeney Todd høsten 2019 blir gjennomført i uke 43 og 44, det vil si i perioden 21.-25. oktober og 28. oktober - 1. november. (Fullbooket)
Inspirasjonskursene for La Clemenza di Tito våren 2020 blir gjennomført i uke 7 og 8, det vil si perioden 10.-14. februar og 17.-21. februar.

På generalprøven i Grieghallen kl. 11:00 er det på tide å møte den storslåtte operaen/musikalen - med fullt orkester og sangere - og til siste prøve før den store premieren!
(Sweeney Todd: mandag 4. november 2019. La clemenza di Tito: torsdag 19. mars 2020.)

Antall plasser er begrenset.

Påmelding til Prosjekt Opera for grunnskolen 2019/20 skjer via nettsiden til DKS Bergen (lenke) og åpnes for påmeldinger 30. august 2019.


VIDAREGÅANDE SKULAR (I VESTLAND FYLKE): INTRODUKSJONSFORESTILLING & GENERALPRØVE

Elevar på videregående skular i Hordaland/Vestland fylkeskommune får tilbod om ei spesiallaga introduksjonsforestilling frå BNO som blir vist på den enkelte skulen. Tre kunstnarar tek føre seg tematikk og karakterar i vår komande opera på ein underhaldande måte, samtidig som dei presenterer komponistane og tida dei levde i. Deretter blir elevane inviterte til generalprøva på denne operaen i Grieghallen.

Sesongen 2019/20 tilbyr vi altså introduksjonsforestillinga Kjærlighet i rødt, hvitt og svart i samband med La clemenza di Tito (våren 2020). Vera Rostin Wexelsen har både tekst og regi for denne forestillinga.

Speledagar for Kjærlighet i rødt, hvitt og svart er i veke 4 og 5, det vil seie i perioden 20.-24. januar og 27.-29. januar 2020.

Elevar i videregående har nådd ein alder og ei modning som set dei i stand til å gjere viktige val for framtida, blant anna kva kunstformer som appellerer til dei og som vil kunne gi verdifullt påfyll i kvardagen. I tillegg står noen overfor val av yrke innan ulike kunstfag.

Påmelding til Introduksjonsforestilling for vidaregåande skular skjer via nettsida til DKS Hordaland (lenke).


TIDLIGERE PROSJEKTER

Sesongen 2018/19 hadde vi to ulike prosjekt i samarbeid med skolene: Høsten 2018 fikk elever fra 5.-7. trinn fra fem ulike skoler på Vestlandet, fordelt på tre fylker, delta på scenen i kammerversjonen av Carmen. Dette skoleprosjektet var støttet av Sparebanken Vest.

Våren 2019 inviterte vi til inspirasjonskurs og generalprøve på operaen Werther av Jules Massenet for elever i grunnskolen, gjennom Den kulturelle skolesekken i Bergen kommune. De to operapedagogene var Sapfo Stavrides og Beate Rostin.

Tidligere har det også vært mulig å melde seg på Write a Science Opera-prosjekter (WASO) i samarbeid med Høyskolen Stord Haugesund (HSH). Dette er prosjekter der de unge selv utviklet sine ideer, tekster og musikk til musikkteaterforestillinger.

BNO lager også opera for og med barn og unge. Ungdomsoperaen Alt om min familie hadde urpremiere i Fana kulturhus januar 2014.

Bilder fra tidligere prosjekter:

Relaterte artikler