Hopp til innhold

Jan Willem de Vriend

Mozart-eksperten Jan Willem de Vriend har fått pris for sin entusiastiske formidling av klassisk musikk, og våren 2020 dirigerer han La clemenza di Tito i Bergen.

Jan Willem de Vriend fra Nederland var i mange år kunstnerisk leder, grunnlegger og fiolinist i Combattimento Consort Amsterdam. Dette ensemblet ble kjent for å bringe ukjente mesterverk fra 1600- og 1700-talet frem i lyset. De etablerte en egen serie i Concertgebouw Amsterdam, og turnerte også rundt om i verden.

2006-2017 var de Vriend sjefdirigent for “Orkest van het Oosten"  (senere HET Symfonieorkest) i Enschede. I 2015 ble han utnevnt til sjefdirigent for Residentie Orkest The Hague og gjestedirigent for Orquestra Simfonica de Barcelona i Nacional de Catalunya. I 2017 ble han også gjestedirigent for Orchestre National de Lille.

Hans store kunnskaper og brennende engasjement for klassisk musikk resulterte også i tv-serien ‘De Vriend and his heroes’ i 2013/14, fulgt av ‘Music and mechanism’ og ‘Music and power’ i 2015, alt i samarbeid med HET Symfonieorkest. De Vriend mottok i 2012 den nederlandske prisen Radio 4 Prize som blir gitt den som har utmerket seg i å bringe klassisk musikk ut til et bredt publikum.

Jan Willem de Vriend har gjestet Bergen Filharmoniske Orkester flere ganger, blant annet med en egen Mozart-konsert. Og før La clemenza di Tito i mars 2020, skal han også dirigere og presentere både 5. og 6. symfoni av Beethoven (september 2019) og lede en kammerkonsert også med musikk av Beethoven (11. mars 2020).