Hopp til innhold

Lenka Udovicki

Hun har satt opp en rekke Shakespeare-stykker, både hjemme i Kroatia og internasjonalt. Høsten 2020 kommer Lenka Udovicki til Bergen for å gi seg i kast med Verdis Macbeth.

Lenka Udovicki er utdannet ved Fakultetet for Dramafag i Beograd, der hun startet på sin karriere som regissør for ulike teater i det tidligere Jugoslavia. I 1994 startet hun, blant annet sammen med Vanessa Redgrave, the Moving Theatre Company.

Nå er Udovicki kunstnerisk leder for Ulysses Theater i Kroatia, og underviser også i drama ved the School of Acting and Media ved Universitetet i Rijeka. Hun har regissert mange oppsetninger for Ulysses Theater, og det hele startet med Shakespeares Kong Lear, med ektemannen Rade Šerbedžija i tittelrollen. Hennes versjon av Kong Lear blir fortsatt fremført, utendørs i ulike landskap i Kroatia. I 2018 regisserte hun det antikke dramaet Bakkantinnene av Evripides, med bare kvinnelige skuespillere.

Udovicki står også bak multimedia-prosjektet Henry V med musikk av William Walton sammen med Zagreb Filharmoniske Orkester dirigert av Sir Neville Marriner – og “Unbreakable String – Workers in Culture” med Natasa Govedic og tekstilarbeidere ved Kamensko-fabrikken.

For English National Opera har hun regissert A Better Place av Martin Butler, og The Tempest (Stormen) ved Shakespeare’s Globe Theatre – og Medea med Annette Bening for UCLA Live.

Som regissør for Verdis Macbeth høsten 2020 gjester Lenka Udovicki Bergen Nasjonale Opera for første gang.