Hopp til innhold

Peter Grimes på Edinburgh International Festival 2017

"En bedre versjon av operaen Peter Grimes får du neppe" - BT gav terningkast 6 til forestillingen i Grieghallen

Søndag 13. august står en av Bergen Nasjonale Operas produksjoner for første gang på scenen under Edinburgh International Festival, en av Europas aller største festivaler!

Brittens mesterverk, satt til en klaustrofobisk småby på Englands forblåste kyst, presenterer noe av den mektigste og mest teatralske musikken som noensinne er skrevet for operascenen. Den førte til en revolusjon i Englands musikkhistorie - operaen kombinerer feiende flotte orkesterkomposisjoner med strålende historiefortelling og rålekre vokallinjer.

SAMPRODUKSJON TIL TERNINGKAST 6

Produksjonen, som er et samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester, høstet fabelaktige kritikker fra pressen da den første gang ble fremført under Festspillene i Bergen i 2017.

"En bedre versjon av operaen Peter Grimes får du neppe", meldte Bergens Tidende, og gav terningkast 6.

Solister, kor og regien ved Vera Rostin Wexelsen er det Bergen Nasjonale Opera som står for, mens Bergen Filharmoniske Orkester og sjefdirigent Edward Gardner tolker Britten på mesterlig vis.

Produksjonen imponerte også Eyvind Sandvik i Kulturnytt:

- Dette var helt uventet en forestilling som gjorde sterkt inntrykk også scenisk, for den var annonsert som en konsertant fremførelse. Men her hadde altså Bergen Nasjonale Opera, med veldig lite midler, fått til en halvscenisk versjon, hvor hele dramaet fikk utspille seg (...). Dette fungerte aldeles utmerket, så her var det virkelig topp klasse i alle ledd.

- Det var rett og slett en voldsomt sterk fremføring av Peter Grimes (...) ledet med suverent overblikk og stor dramatisk nerve av Bergen Filharmoniske Orkesters sjefsdirigent Edward Gardner.

HANDLINGEN

Peter Grimes, operaens hovedperson, er en fisker, en enstøing som sliter med å passe inn i en liten, klaustrofobisk kystby. Etter at hans unge lærling dør, blir han forfulgt av landsbyboernes mistanker og sladder. Peter blir advart om å ikke ta inn flere lærlinger, men også den neste gutten han ansetter dør på mystisk vis. Landsbybefolkningen samler seg for å ta Grimes, til tross for lærerinnen Ellen Orfords desperate bønn om nåde. Grimes blir gal, og den gamle skipskapteinen Balstrode gir ham beskjed om å dra til havs for å drukne seg selv.

Bergen Nasjonale Opera samarbeider med Bergen Filharmoniske Orkester om produksjonen under Edinburgh International Festival, som sjefdirigent ved Bergen Filharmoniske Orkester, Edward Gardner, dirigerer. Rollene er besatt av et utsøkt lag solister, flere av dem brittenspesialister, med den store australske tenoren Stuart Skelton i tittelrollen.

Peter Grimes fremføres i Usher Hall 13. august kl. 18

Les mer på hjemmesiden til Edinburgh International Festival

Siste nyheter

DGE 1500x1000 Respect office

Vil du jobbe med oss?

Bergen Nasjonale Opera søker etter en Produksjonsleder i 100% vikariat i 2 år fra høsten 2024.

Henning Larsen Grieg Hallen Grieghallen Round2 Copyrights by KVANT 1

Slik vil Griegkvartalet se ut

- Med vinnerprosjektet Kontrapunkt vil Griegkvartalet fremstå med en arkitektonisk utforming og funksjonalitet, som vil vitalisere Bergen og tilføre byen noe helt nytt, forteller juryleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Champagne Foto Magnus Skrede

Kultur - det som foreinar oss

I ei tid då polarisering er ei av dei største truslane i samfunnet, er eg 100% overtydd om at kunstens grenselause og foreinande kraft, er verdiar me ikkje har råd til å nedprioritera om me skal koma vidare med alle utfordringane i verda.

Flaggermusen Foto Magnus Skrede

6 på terningen fra BA!

Og 5 (av 5) stjerner fra Opera Now - les utdrag fra de flotte anmeldelsene av Flaggermusen her!

Ivi Karnezi Foto Magnus Skrede

Konkurrent til Nystemten?

Har byen fått ein konkurrent til sjølvaste Nystemten? Her er heile teksten til songen "Bergen, å Bergen!", som er ei av overraskingane på maskeballet i Flaggermusen.

Leif Ove Andsnes og Adrian Angelico på pianoet

Queen på Ulriken!

Leif Ove Andsnes og vår eksentriske milliardær, Karl-Maria Ulriken, har spilt inn en helt unik musikkvideo!