Hopp til innhold

Telefonopera på Festspillene

Trodde du at streaming var et nytt fenomen? Møt Teatrofonen fra 1881 og utforsk konseptet i 2020-format - 31. mai og 2. juni på Festspillene.

Det var mange ivrige tilhengere av den nye lyttetjenesten som oppsto på slutten av 1800-tallet, Teatrofonen. Både den moderne viktorianer, Kong Luis I av Portugal og den berømte franske forfatteren Marcel Prost kunne høre på direktesendte forestillinger ved å ringe en ‘sky-tjeneste’ koblet opp mot den store operaen i Paris.

The Theatrophone

Teatrofonen besto av den da svært så moderne telefonen, viderekoblet til direktesendt musikk. Viktorianerne kunne om de ville ringe og høre musikk hele dagen.

Théâtrophone Company, som kommersialiserte oppfinnelsen, satte opp myntstyrte telefonmottakere på hotell, kafeer, klubber og andre steder - det kostet 50 centimes for fem minutters lytting. Tjenesten var også tilgjengelig for hjemme-abonnenter.

Theatrophone Central
Opera

Teatrofonen bukket til slutt under da radiokringkasting økte i popularitet og Compagnie du Théâtrophone stoppet sin virksomhet i 1932.

TELEFONOPERA PÅ FESTSPILLENE 2020
Nå har du sjansen til å oppleve et lignende prosjekt, når Bergen Nasjonale Opera tar deg med til en rekke operahus i lydkunstprosjektet THIS EVENING'S PERFORMANCE HAS NOT BEEN CANCELLED under Festspillene i Bergen.

OPPLEVELSEN
Konseptet er det samme, du ringer et nummer og får høre opera, og historier om opera, i en forestilling hvor du selv inviteres med inn i labyrinten av forberedelser til forestillinger som ble avlyst i kjølvannet av Covid-19. I den andre enden av telefonen finner du operasangere, kostymemakere, musikere og andre som jobber i et operahus. Vil du snakke med noen i Bergen, får du høre om Mozart-operaen La clemenza di Tito som ble avlyst bare halvannen uke før premieren. I Wuppertal i Tyskland var det La Bohème av Puccini som ble avlyst. Her kan du høre arier og møte ekte mennesker fra en spennende og hektisk operaverden.

HVORDAN FUNGERER DET
Et telefonsenter kobler deg som publikum til operaselskaper over hele Europa. Alt du har å gjøre er å taste et nummer. Da får du snakke med en sanger, regissør, kostymedesigner eller en annen person knyttet til den avlyste forestillingen. Den som ringer har også muligheten til å koble seg videre og lytte til en arie, eller snakke med en person fra et annet operahus – mulighetene er mange. På prosjektets egen nettside (lanseres i uke 22) finner du mer informasjon og artige historier fra livet bak scenen.

HVEM VIL DU MØTE PÅ TELEFONEN?
Bergen Nasjonale Opera, Norge
Garsington Festival, Storbritannia
The Airport Society, Belgia
Musiektheater Transparant, Belgia
Teatro Real Madrid, Spania
Holland Festival, Nederland
Grand Théâtre de Genève, Sveits
Wuppertaler Bühnen, Tyskland
Staatsoper Hannover, Tyskland

Telefon Postkort

Dette telefonprosjektet er utviklet av den skotske lydkunstneren Zoë Irvine. Hun jobber primært med lyd, stemmeutforskning, feltopptak og forholdet mellom lyd og bilde. Irvine er også lyddesigner og foreleser i filmlyd. Hennes fascinasjon for telefonbasert arbeid er også blitt utforsket i kunstprosjektene Your Voice is You (2015) og DIAL-A-DIVA (2008).

THIS EVENING'S PERFORMANCE HAS NOT BEEN CANCELLED presenteres som del av Festspillene i Bergen den 31. mai og 2. juni. Salome, åpningskonserten til Festspillene, og Future Opera utgår pga. Covid-19. Etter Festspillene i Bergen skal forestillingen videre til Holland Festival i Amsterdam, hvor den står på programmet 12. juni.

Plakater/postkort/bilder: Privat

Siste nyheter

Ingvild og Ingeborg

Understudy til norsk operastjerne

Ingvild Schultze-Florey har den siste måneden vært skyggen til Ingeborg Gillebo, en av norges mest suksessrike sangere. "Jeg har hengt på henne som en klegg", sier den unge mezzosopranen om tiden som understudy i Grieghallen.

La clemenza di Tito

Avlyst: La clemenza di Tito

På bakgrunn av utviklingen av korona-pandemien har Bergen Nasjonale Opera og Musikkselskapet Harmonien besluttet å avlyse operaen La clemenza di Tito med premiere 21. mars.

La clemenza di Tito

Sex, vold og moderne opera

Helt fra tidlige tider har opera vært eksplisitt. Ofte like barbarisk som romantisk - og med langtrukne dødsscener. Men hva med iscenesettelsen? Må den være satt til fortiden?

Lyttelos

Lyttelos: La clemenza di Tito

Vil du også bli en Mozart-elsker? Eller ønsker du bare en ny og annerledes opplevelse av hans musikk? Bli med lyttelosen inn i Mozarts opera La clemenza di Tito. Få dager senere kan du se operaen i Grieghallen!