Hopp til innhold

Alex Penda

Hun har tolket ikoniske roller som Violetta, Tosca og Poppea. Denne høsten kan vi oppleve sopranen Alex Penda som den flammende Lady Macbeth i Bergen.

Sopranen Alex Penda, også kjent som Alexandrina Pendatchanska, er født i Sofia og debuterte på operascenen som Violetta i La traviata da hun bare var 17 år. Som 19-åring hadde hun vunnet flere sangkonkurranser, og fikk sitt internasjonale gjennombrudd som Lucia i Donizettis Lucia di Lammermoor i Bilbao.

Alex Penda har mer enn 60 roller på repertoaret – som spenner fra tidlig musikk av Monteverdi og Händel, via belcanto og Verdi til dramatiske roller av Wagner og Strauss.

Våren 2017 rolledebuterte hun som Lady Macbeth ved l’Opera Grand Avignon, og har deretter tolket denne ved flere andre franske operahus som bl. a. Reimes og Limoges. I 2017 debuterte hun også i tittelrollen som Puccinis Tosca i hjembyen Sofia, og sesongen 2019/20 sang hun også Tosca ved Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf. Ved La Monnaie i Brüssel I 2018 var hun Santuzza i Cavalleria Rusticana for første gang, og ved Theater an der Wien har hun både sunget Poppea (Monteverdi) og Mozarts Elettra (i Idomeneo).

Alex Penda har også deltatt på en rekke innspillinger, blant annet Händels Agrippina med René Jacobs og Akademie für Alte Musik for Harmonia Mundi, som ble nominert til Grammy for Best Opera Recording.

Som Lady Macbeth høsten 2020 gjester Alex Penda Bergen Nasjonale Opera for første gang.